Aktier som stiger när de allmänna aktierna sjunker

Att investera inom ramen för den acceptabla risken är en av de viktigaste sakerna du kan göra som investerare. Men även för den mest erfarna aktieinvesteraren kan en tillfällig björnmarknad vara en utmaning när det gäller riskhantering. Efter att ha upplevt många björnmarknader under de senaste 40 åren har jag lärt mig att ett av de bästa sätten att minska risken på aktiemarknaden är att inneha tillgångar som stiger när aktierna sjunker.

Det sägs ofta att guld är den tillgång som med största säkerhet stiger när aktiekursen sjunker. Många investerare är övertygade om att guld är det bästa skyddet mot en börskrasch, men guldet har inte alltid stigit i björnmarknader tidigare. Som investerare kom jag själv ihåg att guldet inte steg under börskraschen 2008, åtminstone inte på något tydligt sätt. Så jag bestämde mig för att göra lite mer forskning.

För det första påverkas guldpriset starkt av den amerikanska dollarn, vilket gör det ännu mer komplicerat. Ännu viktigare är att guldet, som Plan B Economics förklarar i en artikel på Seeking Alpha, har blivit "en källa till marginalsäkerhetskrav på tillgångar som minskar". Denna dynamik kan ibland tvinga guld att säljas.

En stor del av orsaken till den enorma volatiliteten i guldet under börskraschen 2008 kan spåras till det faktum att bankerna lånade och sålde guld på marknaden för att tillhandahålla den likviditet de behövde under finanskrisen. Du kan läsa mer om detta paradigm i den här artikeln, för dem som gillar komplexa finansiella ämnen.

Det finns många olika typer av obligationer, allt från högt belånade och riskfyllda obligationer till statsobligationer. Olika typer av obligationer stiger när aktierna sjunker och vice versa. Riskfyllda obligationer tenderar att sjunka när aktierna sjunker eftersom investerare är riskbenägna när osäkerheten är stor. Amerikanska statspapper å andra sidan rör sig nästan alltid i motsatt riktning till aktiemarknaden under en björnmarknad. Därför använder de flesta finansiella rådgivare som använder en standardmodell för tillgångsallokering baserad på en långsiktig investeringsplan statsobligationer för att kompensera aktierisken på marknaden.

Det är viktigt att du alltid bedömer din investeringsrisk och minskar risken om du anser att den är för hög.