När goda nyheter är egentligen dåliga nyheter för investerare

Sammanhang och presentation är ofta viktigare än innehåll, åtminstone på kort sikt. Många börsbolag har upphöjt detta begrepp till en pervers konstform genom att meddela nyheter som egentligen är ganska dåliga för aktieägarna, men som de sedan vänder på ett sätt som får det att låta som om aktieägarna borde vara tacksamma för att de har ett så framsynt ledarskap. Det är en värdefull färdighet att kunna skilja de verkligt goda nyheterna från skryt och dubbelprat. 

Efter den stora recessionen och den stadiga återhämtningen i ekonomin under de år som gått sedan dess har företagen i allmänhet varit på humör att anställa och expandera snarare än att omstrukturera och dra ner på personal. Så småningom kan vi förvänta oss att det kommer att ske en ny våg av företagsomstruktureringar bland offentliga företag. Även om analytiker och institutioner ofta hyllar dessa åtgärder bör kloka investerare vara skeptiska.

Det har länge funnits en föreställning inom den akademiska världen om att det finns en "rätt" kapitalstruktur för varje företag - den perfekta balansen mellan skuld- och aktiefinansiering för att maximera vinster och avkastning samtidigt som risken och volatiliteten minimeras. Som läsarna kanske misstänker har de professorer som för fram dessa teorier nästan genomgående aldrig drivit ett företag eller haft en hög ansvarsställning inom ett företag.

I och med populariteten (och flexibiliteten) för aktieåterköp har specialutdelningar blivit mindre vanliga, men de förekommer fortfarande. En specialutdelning är i princip vad det låter som - företaget gör en engångsutbetalning av kontanter till aktieägarna utan någon särskild förväntan om att göra en liknande utbetalning igen inom en nära framtid.

Vad händer när en styrelse är rädd för att ett företag ska avslöja för aktieägarna att de skulle kunna få en premie genom att sälja sina aktier i ett uppköp och ledningen inte vill sälja? De tar initiativ till ett giftpiller, eller som företagen föredrar att kalla dem, en plan för aktieägarnas rättigheter. Giftpiller är utformade för att göra ovänliga förvärv oöverkomligt dyra för köparen, vilket ofta gör det möjligt för en underpresterande ledning att behålla sina jobb och sina löner.

Nyheter har alltid en viss nyansering. Ingen av de åtgärder som anges här är generellt eller automatiskt "dåliga" eller "felaktiga" för ett företag och dess aktieägare. Problemet är att oärliga och själviska chefer alltför ofta försöker lura sina aktieägare att tro att snabba lösningar är en långsiktig strategi. Investerare bör odla en sund skepticism och försäkra sig om att de "goda nyheterna" verkligen är så goda som ledningen vill få dem att tro.