När goda nyheter är riktigt dåliga nyheter för investerare

Kontexten och presentationen är ofta viktigare än innehållet, åtminstone på kort sikt. Många börsnoterade företag har upphöjt den här idén till en pervers konstform, genom att tillkännage nyheter som egentligen är ganska dåliga nyheter för aktieägarna, men vrida och vända på dem så att det ser ut som om aktieägarna borde vara tacksamma för att de har ett sådant framåtblickande ledarskap. Det är en värdefull färdighet att veta hur man skiljer verkligt goda nyheter från smicker och dubbeltal. 

Investerare bör se upp för dessa fyra exempel på goda nyheter som ofta inte är goda nyheter.

Efter den stora recessionen och den stadiga återhämtningen av ekonomin under de följande åren var företagen i allmänhet angelägna om att anställa och expandera snarare än att omstrukturera och skära ner på jobben. I slutändan kan vi förvänta oss en ny våg av företagsomstruktureringar bland offentliga företag. Även om analytiker och institutioner ofta applåderar dessa åtgärder bör kunniga investerare vara skeptiska.

Det har länge funnits en föreställning inom den akademiska världen om att det finns en "rätt" kapitalstruktur för varje företag: den perfekta balansen mellan skuld- och aktiefinansiering för att maximera vinster och avkastning samtidigt som risken och volatiliteten minimeras. Som läsaren kan gissa har de professorer som förespråkar dessa teorier nästan alltid aldrig lett eller haft en ledande position i ett företag.

Rekapitalisering innebär vanligtvis att ett företag som har haft ett relativt bra kassaflöde och låg skuldsättning går ut på marknaden och emitterar betydande belopp i form av lån. På så sätt går företagets kapitalisering från att ha mycket eget kapital till att ha lite skulder och tvärtom.

Vad händer när en styrelse fruktar att aktieägarna kommer att få reda på att de kan få en premie genom att sälja sina aktier vid ett uppköp och ledningen inte vill sälja? De inför ett giftpiller, eller som företagen föredrar att kalla det, en plan för aktieägarrättigheter. Giftpiller är utformade för att göra ovänliga förvärv oöverkomligt dyra för förvärvaren och gör det ofta möjligt för underpresterande chefer att behålla sina jobb och löner.

I princip fastställer ett företag ett tröskelvärde som innebär att om en aktieägare förvärvar mer än detta belopp i företaget har alla andra aktieägare, utom den utlösande aktieägaren, rätt att köpa nya aktier till en kraftig rabatt. Detta leder till en utspädning av den utlösande aktieägaren och ökar transaktionskostnaden avsevärt.

Nyheter har alltid en viss nyansering. Ingen av de åtgärder som anges här är generellt eller automatiskt "dåliga" eller "fel" för ett företag och dess aktieägare. Problemet är att ohederliga och egenintresserade chefer alltför ofta försöker lura sina aktieägare att tro att snabba lösningar är en långsiktig strategi. Investerare måste odla en sund skepticism och försäkra sig om att de "goda nyheterna" verkligen är så goda som ledningen vill få dem att tro.