Tesla-Aktier: Vad Du Behöver veta när Du investerar i Tesla

Tesla Inc, tidigare känt som Tesla Motors, har sedan sin börsnotering (IPO) för tio år sedan vuxit till en av världens största tillverkare av elbilar under ledning av vd Elon Musk. Företaget säljer bilar, SUV:er och lastbilar. Förutom elbilar har det expanderat till energiproduktion och lagringssystem.

Företagets bilsegment står för den stora majoriteten av intäkterna i det Palo Alto, Kalifornien-baserade företaget, och USA står för knappt hälften av försäljningen. Tesla möter växande konkurrens från andra stora biltillverkare som utvecklar och marknadsför elbilar, däribland General Motors Co. (GM), det Kina-baserade NIO Inc. (NIO), Volkswagen AG (VOW3) och Daimler AG (DAI), varav de två sistnämnda har sitt huvudkontor i Tyskland.

Tesla Inc. (TSLA) har snabbt vuxit till ett av världens största företag för helt eldrivna fordon genom försäljning av bilar och pickup trucks i USA, Kina och andra länder över hela världen. Fordonssegmentet står för den stora majoriteten av intäkterna i det Palo Alto-baserade företaget, och USA står för knappt hälften av försäljningen.

Tesla möter växande konkurrens från andra stora biltillverkare som utvecklar och marknadsför elbilar, däribland General Motors Co. (GM), kinesiska Nio Inc. (NIO), samt de tyskbaserade biltillverkarna Volkswagen AG (VOW3) och Daimler AG (DAI).

Tesla redovisade sin första årsvinst under sitt räkenskapsår (FY) 2020, som avslutades den 31 december 2020. Det var en viktig milstolpe för elbilstillverkaren efter att ha rapporterat en förlust under vart och ett av de senaste fem åren. Det fjärde kvartalet 2020 markerade också det sjätte kvartalet i rad med lönsamhet, en anmärkningsvärd prestation med tanke på den utmanande ekonomiska miljö som skapats av COVID-19-pandemin under det senaste året. Tesla avbröt verksamheten vid var och en av sina tillverkningsanläggningar världen över under en del av första halvåret 2020 på grund av pandemin.

Tesla redovisade en nettovinst på 862 miljoner dollar under FY 2020, vilket är en ökning från en nettoförlust på 775 miljoner dollar föregående år. Intäkterna för året uppgick till 31,5 miljarder dollar, en ökning med 28,3 % jämfört med FY 2019.3 Knappt hälften, eller 48 %, av dessa intäkter genererades i USA, medan Kina stod för 21 % av de totala intäkterna. Andra länder runt om i världen stod för resterande 31 %. Var och en av de ovan nämnda regionala kategorierna uppvisade tillväxt under FY 2020, men intäkterna från Kina ökade snabbast, med 123,6 % jämfört med föregående år.4

Du hittar de detaljerade villkoren under denna länk: Tesla